Međunarodni Dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja obilježava se 18. studenog od 2016. godine. Europska istraživanja i praksa pokazuje kako je svako peto dijete žrtva seksualnog zlostavljanja.

Naša zemlja je potpisnica Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja te daje zlostavljanoj djeci tri važna obećanja – da će ih se shvatiti ozbiljno, da će se zlostavljanje zaustaviti i da će dobiti pomoć. U tome je uloga roditelja, škola, vrtića, institucija i društva u cjelini od presudne važnosti.

Ovom prilikom podsjećamo na pravila samozaštite o kojima svaki roditelj kroz film ili slikovnicu može poučiti dijete: postoje dobri i loši dodiri, postoje dobre i loše tajne. Pomozite djetetu da s vama podijeli loše tajne, otvorite vrata povjerenja.

Pogledajte crtić i slikovnicu “Kiko i ruka”, koje je 2011. izradilo Vijeće Europe u okviru kampanje “Jedno za pet”. Ova priča za laku noć djeci objašnjava tzv. pravilo donjeg rublja. Knjigu možete preuzeti i isprintati, crtić i knjigu pogledati sa svojom djecom kako biste ih naučili razliku izmedu dodira koji je prihvatljiv i onoga koji nije prihvatljiv.

Također, i ove godine želimo podijeliti film Vijeća Europe “Reci nekom kome vjeruješ”, koji je preveden i prilagođen na hrvatski jezik i kojim se djeci šalje poruka da nisu sama u svojim teškoćama. U filmu je naveden broj Hrabrog telefona na kojem se djeca mogu obratiti za pomoć.

Comments are closed.