Cilj kampanje “Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više” je informirati mlade i potaknuti promišljanje o pitanjima vezanim uz seksualnost, reproduktivna i seksualna prava i zdravlje.

Kroz rad s mladima tinejdžerske populacije uočeno je da oni imaju veliku želju za učenjem o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju, ali da nemaju priliku za to u postojećem školskom sustavu. Stavovi mladih oko društveno osjetljivih tema kao što je pravo na pobačaj ili hitnu kontracepciju često se osnivaju na iskrivljavanju činjenica i nepotpunim i informacijama.

Srednjoškolci/ke koji/e su sudjelovali/e u diskusijama kažu:

  • Mi mislimo da nešto znamo a ne znamo i sram nas je pitati
  • Mene zanimaju te teme i ja čitam zanimljive članke o tome. Ja već imam izgrađen stav, a nove informacije mi samo upotpune sliku, saznam nešto novo.
  • Ove teme su interesantne mladima koji se tek razvijaju (14-16 godina) i njima bi to bilo zanimljivo. Poslije svi misle da sve znaju.
  • Ne znamo što točno da tražimo od informacija i ne znamo ni kako da pitamo

Ako mladi prošire svoja znanja o tematici, za očekivati je da će moći uživati u svojim pravima u punom opsegu i to na odgovoran i primjeren način. Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI ističe da želi na jednostavan način objasniti što sve uključuju seksualna i reproduktivna prava, ona ne obuhvaćaju samo pravo na pobačaj i kontracepciju, već cijeli niz elemenata.

Kroz vizuale, dijeljenje tekstova i videa mlade osobe se žele animirati da promišljaju, razgovaraju i dijele sadržaj koji je usko vezan uz njihove živote i potencijalne izbore.

Link na kampanju: web.facebook.com/MojaStvarMojIzbor

Comments are closed.