U sklopu akcije ”10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava” jučer, 3. listopada 2016. s početkom u 14 sati u ”Akvariju” Studentskog centra na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, a u organizaciji udruge PaRiter i Centra za ženske studije Filozofskog  fakulteta Sveučilišta u Rijeci održan je okrugli stol s temom ”Kako akademska i aktivistička zajednica mogu utjecati na prepoznavanje i ostvarivanje reproduktivnih prava građanki”.

Gošće okruglog stola bile su: prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci i direktorica Centra za napredne studije jugoistočne Europe (CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, viša asistentica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakultete Sveučilišta u Rijeci i voditeljica Centra za ženske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Brigita Miloš, docentica na studiju ”Gluma i mediji” Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i izvršna direktorica Centra za napredne studije jugoistočne Europe (CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci doc. dr. sc. Sanja Bojanić, docentica na Katedri za kazneno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci doc. dr. sc. Dalida Rittossa te predstavnica mreže ”Astra Youth” i članica udruge PaRiter’ Marinella Matejčić.

Nakon odgovaranja na pitanja iz publike i rasprave, sudionice okruglog stola složili su se kako treba uspostaviti model trajne komunikacije Sveučilišta u Rijeci i udruga riječkog područje koje se bave ovim pitanjima, jer bi, npr. studenti mogli pisati seminarske ili završne radove ili projekte u sklopu nekih kolegija koji bi donosili statističke podatke, na koje bi se onda aktivisti mogli pozivati, a to bi im ujedno i pokazivalo smjerove pojedinih djelovanja. Također, zaključeno je kako pripadnici ”pro life” struje ili ”Markićkini aktivisti” imaju jako financijsko zaleđe, s kojim je teško boriti se, uz limitirana sredstva udruga civilnog sektora te da je očito potrebno opet iz defanzive prijeći u ofanzivu, jer i suprotna strana djeluje na agresivan način te ustrajno i kontinuirano, oslanjajući se na znanstvene podatke, informirati javnost na terenu o ovim nažalost ponovno aktualnim temama.

Comments are closed.