Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog, SDP-ova Biljana Borzan je zajedno s kolegicama iz  Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta napisala rezoluciju kojom traži da Europsko Vijeće da ubrza proces ratifikacije Istambulske konvencije na razini EU.

U ožujku ove godine je Europska komisija je pokrenula proces ratifikacije Istambulske konvencije Vijeća Europe, sveobuhvatnog međunarodnog sporazuma o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Unatoč tome, Vijeće koči napredak procesa.

Hrvatska zastupnica u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Biljana Borzan je kazala kako je rezolucija izraz frustracije Europskog parlamenta nedostatkom konkretnih poteza kako bi se zaštitilo žene na razini EU.

„Na europskoj razini još ne postoji niti strategija, a kamoli zakon kojim se osuđuje takvo nasilje. U EU sedam žena umre od posljedica nasilja svaki dan. Ne možemo čekati ni dana!“, kaže Borzan.

Većina država nije usvojila Konvenciju pravdajući se visokim troškovima implementacije.

„Trošak nasilja nad ženama na razini EU iznosi 1,8 posto BDP EU ili 228 milijardi godišnje. Ali ne trebaju mi brojke da bih znala da je ljudski život i dostojanstvo najvrjednije!“, kazala je Borzan.

Borzan je izrazila zabrinutost nedavnim istraživanjem koje je u Hrvatskoj proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Čak 46 posto ispitanih učenika u Hrvatskoj vjeruje da se ženu može udariti ako ona pokazuje više pažnje prijateljicama nego partneru, 45 posto smatra da se ženu može udariti ako ne sluša, a gotovo 45 posto ako žena ne vodi brigu o svom partneru na način na koji bi trebala.

„Svaki treći mladić smatra da je u redu  udariti curu ako ona flertuje s drugim ili napravi nešto što dečko misli da nije trebala. Nasilje je društveni problem s dubokim korijenima, o njemu se mora govoriti i protiv njega se moramo boriti na svim razinama. Nečinjenje očito ostavlja dojam odobravanja“, kazala je Borzan.

Njena rezolucija je izglasana velikom većinom glasova europarlamnetaraca, 516 glasova za, 52 suzdržana i 55 protiv.

Comments are closed.