Predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti se održavaju svaki treći četvrtak u mjesecu,u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, u 19 sati.

U četvrtak, 17. listopada 2013. u 19 sati,mr.sc. Lucija Benyovsky održat će predavanje o Vinki Bulić, stručnoj i široj javnosti dosad nedovoljno poznatoj splitskoj novinarki i feministkinji, na temelju izvornih istraživanja.

Vinka Bulić rodila se 1882. u Splitu u uglednoj obitelji Šperac. Pučku školu završila je u Solinu, a domaćinsku školu u Rijeci. Udala se za Matu Bulića, nećaka hrvatskog istaknutog arheologa don Frane Bulića, kojemu je bila osobna tajnica. Vinka se još kao djevojka bavila pisanjem, a od 1917. kontinuirano je objavljivala kolumne, reportaže, putopise u raznim časopisima (primjerice, Ženskom svijetu, Domu i svijetu, Kalendaru hrvatskih radiša, Hrvatskoj reviji, Hrvatskoj straži) i novinama (Hrvatskoj slobodi, Novom dobu, Jutarnjem listu, Hrvatskom dnevniku i dr.). Pisala je o socijalnom, kulturnom i prosvjetnom položaju dalmatinske žene (osobito trogirske Zagore), o zdravstvenim temama, planinarenju, etnologiji, arheologiji i književnosti. Bavila se i humanitarnim radom. Jedna je od utemeljiteljica ženskog pokreta u Splitu (1925.-1929.), bila je sudionica tzv. Male ženske antante (1927. u Pragu) i članica društva Hrvatska žena (1936.-1941.). Za vrijeme Drugog svjetskog rata pisala je dnevnik (1941.-1945.) koji nije objavljen. Umrla je u Splitu 1965. godine.

Program podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a ulaz je slobodan.

 

Comments are closed.