U petak, 24. studenog splitska udruga Domine organizirala je akciju Crvene cipele, u povodu 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka obilježavanja međunarodne kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“

Aktivistice i aktivisti, građanke i građani, njih tridesetak okupili su se na stepenicama ispred Grgura Ninskog na koje su simbolično rasporedili crvene cipele u znak sjećanja na ubijene žene, žrtve muškog nasilja. Crvene cipele na donijeli su i građani i građanke koji su se pridružili u akciji. Cilj je bio upozoriti na brutalizaciju nasilja i femicid, ali i zahtijevati hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Zato su okupljeni čitali dijelove iz Konvencije, čime smo željeni naglasiti njezinu važnost za unaprjeđenje sustava sprječavanja i zaštite žena od nasilja i žrtava obiteljskog nasilja.

Akcija je bila izuzetno dobro medijski popraćena, te su emitirani prilozi u informativnim emisijama na lokalnim i nacionalnim medijima (više u Mediji o nama).

Akcija je dio međunarodne kampanje ”16 dana aktivizma” koja traje od 25.11. (Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama) do 10.12. (Međunarodnog dana ljudskih prava). Kampanja je prvi put pokrenuta 1991. godine s ciljem eliminacije svih oblika nasilja nad ženama. Trenutno je u nju uključeno preko 3700 organizacije iz 164 države svijeta.

Projekt Crvenih Cipela je 2009. godine započela meksička umjetnica Elina Chauvet koja je instalacijom praznih crvenih cipela željela prikazati protest svih žena kojih više nama. Na taj način je željela osvijestiti društvo o broju žena koje su svake godine ubijene ili otete u Meksiku. Nakon toga su slične akcije s ciljem podizanja svijesti o nasilju nad ženama održane diljem svijeta.

Comments are closed.