Europska je komisija 12.11.2020. predstavila prvu EU strategiju za ravnopravnost LGBTIQ osoba, a međuizvješće o implementaciji bit će objavljeno 2023. godine. Prema Agenciji Europske unije za temeljna prava 43% LGBTQ+ osoba izrazilo je osjećaj diskriminacije tokom 2019. godine.

EU stoga nastavlja zaštitu i promicanje ljudskih prava LGBTIQ+ osoba započetu Popisom aktivnosti za poboljšanje ravnopravnosti LGBTI osoba za razdoblje od 2015. do 2019. donošenjem nove Strategije koja se nadovezuje na druge strateške okvire i strategije Komisije, uključujući i nedavno donesen Akcijski plan EU-a za antirasizam za razdoblje od 2020. do 2025., Strategiju za prava žrtava i Strategiju za rodnu ravnopravnost za razdoblje od 2020. do 2025.

U istraživanjima Eurobarometra pokazano je da je prihvaćanje LGBTQ osoba  generalno poraslo u odnosu na 2015., no dogodilo se i nazadovanje u čak devet država članica, uključujući i Hrvatsku. Iz tih razloga donesena je spomenuta strategija koja se u svojoj suštini sastoji od četiri teme: suzbijanje diskriminacije (prvenstveno u području zakonske zaštite), jamčenje sigurnosti (borbe protiv govora mržnje, zločina iz mržnje i nasilja), zaštita obitelji LGBTQ+ osoba i promocija LGBTQ+ ravnopravnosti diljem svijeta.

Priču ne objavljujemo odmah i jamčimo Vam anonimnost