Udruga CESI iz Zagreba u suradnju s Udrugom K-zona, Radijem Kaj i Udrugom žene HERA provode projekt “Europske mogućnosti za ruralne žene” u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i  Koprivničko-križevačkoj  županiji. Cilj projekta je informirati žene iz ruralnih područja o mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj uniji te osvijestiti njihov doprinos EU. Projekt financira Europska unija u okviru programa IPA INFO 2012, a sufinancira Vladin ured za udruge.

S obzirom da su u ovom trenutku brojne općine, gradovi i županije u procesu izrade strateških planova koji će predstavljati osnovu za povlačenje sredstava iz Europskih fondova, od velike je važnosti uključiti rodne perspektive u njih. Važno je u razvojne planove i strateške dokumente uključiti interese i potrebe žena. Žene koje žive u ruralnim područjima često su u višestruko lošijem položaju zbog ekonomske ovisnosti, slabe prometne povezanosti i nedostatka obrazovnih šansi kao i prilika za zapošljavanje. Rodna osviještenost ruralnog sektora ključna je strategija Europske unije, ne samo za potrebe promicanja jednakosti muškaraca i žena, nego i za ekonomski razvoj i održivost ruralnog područja.

Upravo u svrhu promicanja rodno osviještenih lokalnih politika te razmjene dobrih praksi u kreiranju lokalnih razvojnih strategija, CESI u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije organizira okrugli stol u Pregradi. Okrugli stol će se održati 29. travnja, 2014. godine u Gradskoj vijećnici u Pregradi s početkom u 18.00 sati.

Na okruglom stolu će sudjelovati Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Anđelko Ferek-Jambrek, tbc, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, Marko Vešligaj, gradonačelnik Grada Pregrade, Sanja Cesar, voditeljica programa u udruzi CESI, Helena Matuša, zamjenica direktorice, ZARA, Ivana Radanović, Mreža udruga Zagor te predstavnik/ca Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Moderatorica okruglog stola je Tajana Broz iz udruge CESI i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije.

Comments are closed.