U Sarajevu je, 26. i 27. listopada 2013. godine, održana radionica za žene pod nazivom „Feminizam? Što ja imam s tim? Osobno je političko!“. Voditeljice radionice bile su članice feminističke udruge Domine iz Splita, Mirjana Kučer, koordinatorica udruge, i Valerija Barada, profesorica na odjelu Sociologije na Sveučilištu u Zadru.

Temeljna pitanja radionice bila su kako afirmirati ženske teme u politici, te što su ženske teme uopće i kako doći do pozicije koja može afirmirati teme. Na njih se kroz dva dana pokušalo odgovoriti definiranjem osobnog kao političke teme, notiranjem prisutnosti žena u javnoj sferi, pregledom načina dosizanja te prisutnosti, mogućnošću afirmacije problematike kućanskih poslova, te ženskog tijela i ljepote kao političkih tema.

Iako u BiH postoji pravni okvir koji bi trebao jamčiti prava žena, činjenica je da je slika stvarnosti poprilično drugačija, jer žene u politici, biznisu i drugim oblicima javnog djelovanja, nemaju iste šanse kao muškarci. Patrijarhat je još uvijek duboko ukorijenjen u bosansko društvo, ali radionice poput ove mogu doprinijeti kretanju naprijed.

Comments are closed.