Festival suvremenog židovskog filma Zagreb i ove je godine u okviru programa “Film i diskusija” Festivala tolerancije okupio stručnjake i mlade s ciljem osnaživanja mladih u borbi protiv nasilja. U Kulturnom centru Travno 29. studenog 2017. održana je projekcija filma te zajednička diskusija mladih i stručnjaka koji se u svom radu susreću s temom nasilja među djecom i mladima.

Cilj programa Film i diskusija Festivala tolerancije je, putem filma kao medija i diskusije kao sredstva angažmana pojedinca povezanih u cjelinu, skrenuti pažnju mladima i senzibilizirati ih na postojanje i oblike netolerancije i diskriminacije te ih potaknuti na promišljanje i djelovanje. U ovogodišnjem programu sudjelovalo je gotovo 150 učenika iz 10 srednjih škola s područja Grada Zagreba.

Učenicima je prikazan nagrađivani film Ognjena Sviličića „Takva su pravila“, inspiriran istinitim slučajevima nasilja nad Lukom Ritzom iz Hrvatske i Denisom Mrnjavcem iz BiH, koji su nažalost završili smrtnim ishodom. Nakon projekcije uslijedila je diskusija s panelistima Martinom Horvat, socijalnom pedagoginjom i predsjednicom Ambidekster kluba, savjetodavnog i edukativnog centra za djecu, mlade i obitelj, Marijom Goatti, policijskom službenicom Službe prevencije Ravnateljstva policije te psihologinjom Poliklinike Teom Brezinšćak. Uz podršku moderatorice Vanje Daskalović i prisutnih stručnjaka, mladi su kroz raspravu podijelili su svoja iskustva i stavove te propitivali dosadašnje načine promatranja nasilja među mladima i vlastitu ulogu u njegovom zaustavljanju.

Festival tolerancije pod pokroviteljstvom je Grada Zagreba, a program FiD sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Partneri navedenog programa su Ambidekster klub, Služba prevencije Ravnateljstva policije, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Kulturni centar Travno.

Comments are closed.