Prije početka okruglog stola, održanog prošlog tjedna u Vukovaru (točnije 3. travnja 2012.) na temu „Seksualno nasilje u ratu“, prikazan je dokumentarni film Outreach programa Međunarodnog suda o seksualnom nasilju redatelja Roba Barsonyja koji govori o istragama zločina seksualnog nasilja na području bivše Jugoslavije i rezultatima Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Isti film je premijerno prikazan i u susjednoj nam
zemlji, Bosni i Hercegovini, u okviru javne debate održane u Sarajevu 4. travnja 2012. na temu seksualnog nasilja i odgovornosti u ratu. Bosna i Hercegovina se također aktualno bavi problematikom seksualnog nasilja u ratu te žrtvama pogođenim njime.

Dokumentarni film „Kraj nekažnjivosti: Seksualno nasilje pred Haškim tribunalom“ prvenstveno je napravljen u namjeri da građanima zemalja bivše Jugoslavije predoči činjenice koje su utvrđene u sudnicama Tribunala te prikazuje same istrage o zločinu seksualnog nasilja i dostignućima Tribunala, koji je uspostavio presedan u presuđivanju za zločine te vrste.

Comments are closed.