Svjetski ekonomski forum ovog je tjedna objavio godišnji izvještaj o rodnom jazu u kojem se navodi kako je dosadašnji napredak po pitanju smanjenja rodnoga jaza značajno usporen.

Iako su prošlogodišnje statistike ukazivale na to da nam do potpune rodne ravnopravnosti preostaje 118 godina, zbog stagnacije, odnosno smanjenja napora u ostvarivanju jednakosti muškaraca i žena, predviđa se kako će do izjednačavanja prilika za muškarce i žene doći tek za 170 godina, odnosno 2186. godine.

Izvješće se temelji na mogućnostima koje žene i muškarci ostvaruju na poljima obrazovanja, zdravstva, političke participacije i ekonomskih mogućnosti.

Iako je globalno zabilježen značajan porast po pitanju edukacije žena, koje su u više od 95 država jednako, ili čak više educirane od muškaraca, problem nastaje upravo u kroničnom disbalansu u plaćama i participaciji na tržištu rada.

Ovaj izvještaj mjeri indeks rodne nejednakosti te nudi sveobuhvatan skup podataka vezanih za ostvarivanje punog potencijala više od polovice čovječastva. Svjetski ekonomski forum na taj način pokušava zemljama dati smjernice prema kojima mogu postaviti prioritete unutar svojih ekonomskih, političkih i kulturnih konteksta. Osim toga, u izvješću se navode potencijali zemalja koje prednjače po pitanju rodne ravnopravnosti, odnosno pravedne distribucije resursa između muškaraca i žena.

Na vrhu liste najravnopravnijih zemalja već godinama se nalaze skandinavske zemlje, pa ne iznenađuje podatak da su Island, Finska, Norveška i Švedska zauzela prva četiri mjesta na ljestvici najravnopravnijih zemalja. Iz Svjetskog ekonomskog foruma navode kako Švedska, koja je osmi put zaredom zauzela četvrto mjesto, neće moći napredovati na ljestvici dok ne poradi na smanjanju jaza u političkoj sferi.

„Neobično je za nordijsku zemlju, ali progres u političkoj sferi Švedske se značajno usporio. Švedska je još uvijek na popisu zemalja koje nisu imale ženu na čelu vlade.“

U izvješću koje je obuhvatilo 144 zemlje diljem cijeloga svijeta, Hrvatska se našla na 68. mjestu (prošle je godine zauzela 59. mjesto), Srbija na 48., Bosna i Hercegovina na 83., a Slovenija na visokom osmom.

Na dnu ljestvice nalaze se Jemen, Sirija, Saudijska Arabija i Iran. Što se značajnog napreka tiče, svakako se ističe Indija koja je skočila za 21 mjesto te se sada nalazi na 87. poziciji.

Comments are closed.