Hollaback! Hrvatska, lokalni ogranak internacionalnog pokreta za sprečavanje uličnog uznemiravanja žena i LGBTQ pojedinaca, pokrenuo je svoju kampanju “Sigurnih mjesta”, s ciljem stvaranja  mreže neprijetećih i podržavajućih mjesta u gradu Zagrebu.

Ulično uznemiravanje, ili rodno uvjetovano uznemiravanje na javnim mjestima, ne prestaje nakon što se ušeta u zatvoreni  prostor. To može izazvati osjećaj bespomoćnosti i osobe koje dožive uznemiravanje šute o tome, osim ako imaju povjerenja u to da će osoblje u klubovima razumjeti problem i reagirati na prikladan način. Ulično uznemiravanje je sveprisutan oblik rodno uvjetovanog nasilja koje u većini slučajeva doživljavaju žene i LGBTQ osobe. Oko 90% žena u svijetu doživjelo je ulično uznemiravanje u nekom trenutku svojeg života. Takva stvarnost ozbiljno ograničava slobodu kretanja žena i LGBTQ osoba, uzrokuje visoku razinu anksioznosti i služi kao podsjetnik da ih društvo još uvijek smatra građankama i građanima drugog reda. Stalna prijetnja nasiljem često može spriječiti one koji/e su maltretirani/e da se zauzmu za sebe.

Poticanjem vlasnika i vlasnica klubova i kafića da kao prioritet stave sigurnost žena i LGBTIQ osoba, Hollaback! Hrvatska se nada da će poticati okruženje u kojem se uznemiravanje neće tolerirati niti na ulici niti u zatvorenim prostorima.

U nastojanju Hollaback! Hrvatske da se stvori sigurniji Zagreb, organizacija radi izravno s redarima, konobarima i konobaricama klubova. Nakon što klubovi pristanu sudjelovati u kampanji, članovi/ice organizacije raspravljaju i educiraju o specifičnim potrebama onih koji/e doživljavaju rodno uvjetovano nasilje, o tome kako zaprimiti pritužbe bez okrivljavanja žrtve, te prolaze kroz role-play scenarije specifične za svako mjesto kako bi osigurali spremnost nošenja s mnoštvom različitih situacija. Klubovima se također daju edukacijski materijali koji služe kao koristan alat za osoblje u situacijama u kojima se pojavljuju pritužbe u svrhu osiguranja sigurnijeg prostora. Taj paket uključuje jednostavne naputke što učiniti i ne učiniti u razgovoru sa žrtvom uznemiravanja, letak sa statistikama o uličnom uznemiravanju, službeni Hollaback! vodič za poslodavce/ke za sprečavanje uličnog uznemiravanja i plakat za klub, kako bi se svima koji/e ulaze dalo do znanja da je takvo uznemiravanje neželjeno.

Za više podataka ili za sudjelovanje u kampanji, može se kontaktirati Hollaback! Hrvatska na e-mail:  croatia@ihollaback.org

Hollaback Plakat

Comments are closed.