U zagrebačkim školama uskoro počinje igrati interaktivna predstava o nasilju među mladima Teatra Tirena “2042.”Predstava je projekt koji je namijenjen učenicima/ama petih i šestih razreda osnovnih škola, kao i svima koji rade s tom populacijom. Predstave odgojnog kazališta izvode se za jedan razred u prostoru u kojem se učenici osjećaju kao da su na svom “terenu” – kako bi mogli kao ravnopravni sugovornici sudjelovati u programu. Uz pomoć Ministarstva socijalne politike i mladih u zagrebačkim osnovnim školama odigrat će se deset izvedbi predstave “2042. ” čiji tekst i režiju potpisuje Maja Sviben.

Radnja predstave je smještena u ne tako dalekoj budućnosti i bavi se problemom maloljetničkog nasilja. Predstava postavlja pitanja o njegovim uzrocima, ako i mogućnostima njegova rješavanja. Kroz kombinaciju igranih dijelova i zadataka za publiku, mladu su gledatelji/ce pozvani da u ulozi stručnjaka i stručnjakinja donesu odluke i prijedloge vezane uz neprihvatljivo ponašanje te da pokušaju likovima iz predstave pomoću u pronalaženju zajedničkog jezika, jezika razumijevanja i prihvaćanja odgovornosti za vlastite postupke.

Teatar Tirana je prvo hrvatsko kazalište koje je radilo interaktivne predstave u kojima publika aktivno sudjeluje rješavajući problemske situacije. Teme koje se u kazalištu obrađuju su integracija djece i mladih iz Centara za odgoj, programi s temama tolerancije i prihvaćanja, seksualnog odgoja, dječjih prava, prevencije ovisnosti o drogama i slično.

Comments are closed.