U Termama Jezerčica u Donjoj Stubici održan je trening “Isključi nasilje!”, u sklopu projekta prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih, za 53 srednjoškolke i srednjoškolca iz 18 škola Hrvatska od 7. do 9. ožujka, 2014. godine. Trening je održan u sklopu projekta koji provode CESI, Udruga žena HERA i Mreža udruga Zagor uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva socijalne politike i mladih.

Pravo na život bez nasilja je jedno od osnovnih ljudskih prava, a nasilje u adolescentskim vezama je vrlo rašireno kršenje prava koje utječe na ne samo na zadovoljstvom vezom, nego i mentalno i fizičko zdravlje mladića i djevojaka. Patrijarhalna društva i rodni stereotipi su u korijenu nastanka nasilja u intimnim parterskim vezama.  Žene koje su fizički zlostavljane od osoba s kojima su u vezi pokazuju veću razinu fizičke i emocionalne štete, u usporedbi sa zlostavljanim muškarcima. Također, žene su češće žrtve, i posljedice ove vrste nasilja za žene su ozbiljnije, uključujući i ozljede, emocionalne traume, strah i anksioznost.

Upravo iz tih razloga su na treningu voditeljice/i upoznale mlade s problemom nasilja u vezama, govorile/i o kvalitetnim i štetnim vezama te kako pomoći prijateljicama i prijateljima koji su u nasilnoj vezi. Također, velika pažnja je usmjerena na definiranje prava u vezi te karakteristike kvalitetnih i štetnih veza. Dio mladih na seminaru ima prijatelje/ice i poznanike/ce u nasilnim vezama, a neki/neke od njih odrastaju u obiteljima u kojima je prisutno obiteljsko nasilje. Svi su pokazali veliku motivaciju i spremnost da reagiraju i pomognu vršnjacima/kinjama. Učenici i učenice su na seminaru osposobljeni za djelovanje na prevenciji nasilja te će nakon treninga provoditi akcije osvještavanja i informiranja u svojim školama i lokalnim zajednicama tijekom ove školske godine.

Projekt se provodi u suradnji sa srednjim školama u Zagrebačkoj, Krapinsko zagorskoj, Karlovačkoj, Koprivničko križevačkoj i Sisačko moslavačkoj županiji te Gradu Zagrebu.  Mladi će u školama provoditi ankete, održati prezentacije i radionice, prikazivati filmove, snimiti radio jingle, snimiti video, pripremiti plakate, provoditi kampanju na društvenim mrežama te akcije na gradskim trgovima.

Comments are closed.