“Država u krevetu” naziv je izložbe koja je otvorena do 21. veljače 2014. godine u Galeriji umjetnina u Splitu. U Galeriji umjetnina odvijat će se i sav popratni program koji se izvodi uz izložbu.

Organizatorice izložbe navode da su do naziva “Država u krevetu” došle slijedeći feminističku maksimu osobno je političko, kao i razloge zašto se bave feminizmima te što ih je navelo da se javno deklariraju feministkinjama. Također navode kako žele znati koliko duboko i na koje načine sustav, država, vlast i politika upravljaju našim životima te u kojoj mjeri i zašto imaju potrebu ulaziti u naše živote, ložnice, tijela i glave i upravljati njima. Posebno žele razotkriti načine na koje prihvaćamo ili ne prihvaćamo njihova zavođenja, poljupce, naloge i nasilja. Žele ogoliti sustav kao što on ogoljava sve nas. Žele mu uzvratiti udarac, ili poljubac, rasvijetliti ovu priču i saznati zašto imamo osjećaj da je to vođenje ljubavi zapravo silovanje i kakve sve posljedice ostavlja na naše osobno. Koje jest političko. Koje jest osobno.

Izložba će predstaviti 24 umjetnička rada iz cijelog svijeta objedinjena pod kustoskim konceptom DRŽAVA U KREVETU, a u popratnom programu bit će razgovori s umjetnicima, filmske i video projekcije, prezentacije knjiga i ciklus predavanja. Umjetnici koji će se predstaviti, neki od njih po prvi puta hrvatskoj publici, su: Mez Breeze (Australia) i Andy Campbell (UK), Melanie Bonajo (Netherlands), Jay Critchley (USA), Ivana Čagalj (Croatia), Doplgenger (Serbia), Maria Ezcurra (Mexico, Canada), Francine Flandrin (France), Faith Holland (USA), IRWIN (Slovenia), Marta Ivanova (Russia), Adela Jusić (BiH), Natasha Kadin (Croatia), Ivana Kevo (Croatia), Marija Kotarac (Croatia), Glorija Lizde (Croatia), Joan Oh (USA), Roberta Orlando (Italy), Dina Rončević (Croatia, Netherlands), Sandra Sterle (Croatia), Svitogora & Serpent (Croatia), Leslie Wilson (USA), Jing Zhou (China, USA), Petra Zlonoga (Croatia).

U kreiranju koncepta, kao i u organizaciji izložbe, uz kustosicu Natashu Kadin, aktivno su sudjelovale polaznice kolegija: Eni Buljubašić, Ivana Čagalj, Lovorka Kalebić, Ivana Kevo, Glorija Lizde, Jelena Novaković, Mia Raos, Neli Ružić i Maja Stojić. Producent izložbe i manifestacije je organizacija MAVENA, kroz projekt ART&FACT, platforma NMG, donatori su Zaklada ERSTE, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, HAVC i Grad Split, a sponzori Hostel Goli Bosi i UZOR.

Comments are closed.