Međunarodni dan za siguran i legalan pobačaj obilježava se 28. rujna širom svijeta. Kako bi obilježile taj datum, Platforma za ženska reproduktivna prava pokrenula je kampanju #JesuLiGospodariceSvogTijela, kako bi pitanje pobačaja stavile u odnos prema ostalim aspektima života koji utječu na odluku o zasnivanju obitelji.

Cilj ove kampanje je propitati #JesuLiGospodariceSvogTijela u kontekstu političkih zbivanja i odluka u Hrvatskoj i u svjetlu rasta konzervativnih tendencija, kao i rasprave u javnom prostoru o tome kako je demografska slika zemlje loša i kako jednostavno više ljudi treba imati djecu. #JesuLiGospodariceSvogTijela nastoji ponuditi informacije o realnoj slici te potaknuti na razmišljanje u kojem obimu žene doista jesu gospodarice svog tijela.

Povodom Međunarodnog dana za siguran i legalan pobačaj će se u Zagrebu održati Akcija: Često odu u baštu i nikad se ne vrate (Cvjetni trg, 13 sati), dok će se u Rijeci u večernjim satima gledati film “Protuudar na pravo na pobačaj u Europi” (Filodrammatica, 20 sati).

Comments are closed.