Inicijativa BoliMe drugu godinu za redom progovara o važnosti održavanja mentalnoga zdravlja u adolescentskoj i studentskoj dobi.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, inicijativa pokreće kampanju naziva Kad te boli, moraš reći vol. 2. Inicijativa će, uz potporu Biovege, u suradnji s udrugama CroMSIC, Ambidekster klub, Igra, Hrabri telefon i Djeca prva, djelovati na nekoliko platformi kao što su: javna interaktivna instalacija u Oktogonu, edukativni video, interaktivne radionice, okrugli stolovi i Facebook aplikacija. Cilj djelovanja je osvijestiti mlade, ali i ostale dobne skupine, o važnosti održavanja mentalne higijene i pravovremenom komuniciranju o narušenom mentalnom zdravlju.

Inicijativa je podrška mentalnom zdravlju sa svrhom podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnog zdravlja, osobito mladih u dobi od 15 do 32 godine. Inicijativu su prije točno godinu dana pokrenuli Marina Vitković, profesorica filozofije u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji, i Adrian Pezdirc, glumac Zagrebačkog kazališta mladih, koji su u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja odlučili pokrenuti niz projekata koji progovaraju o narušenom mentalnom zdravlju u adolescentskoj i studentskoj dobi.

U ponedjeljak, 10. listopada, u 12 sati na Svjetski dan mentalnoga zdravlja, održat će se centralno događanje u Oktogonu u Zagrebu – postavljanje javne interaktivne instalacije, projekta dizajnerice Drage Komparak, kojom se prenosi poruka: “Osjećanje je univerzalno ljudsko iskustvo. Čini nam se ponekad da osjećanje predugo traje zato što ne uviđamo odvojivost sebe od emocije. Ti nisi emocija, ti samo osjećaš. Promatraj. U redu je biti tužan, uplašen, sretan, ljut ili zgađen. Ne osuđuj se.”

Instalacija, koja će za javnost biti dostupna do 14. listopada, nagovara na tihu introspekciju u metaforiziranom javnom prostoru kolektivne mentalne higijene. Ona je poziv na istraživanje unutarnjih zbivanja, osvještavanja i prepoznavanja vlastitih emocija. Primarni je cilj ove instalacije poticanje društvenog dijaloga, podizanje svijesti o važnosti brige i ulaganja u mentalno zdravlje. Svrha je upoznavanje javnosti s mogućnostima skrbi o svom zdravlju, ali i važnosti medijskog komuniciranja o prakticiranju prve pomoći za mentalno zdravlje.

Osim javne interaktivne instalacije kao neposrednog oblika javnog komuniciranja, Inicijativa BoliMe prepoznala je važnost viralnog progovaranja o ovoj temi te je u tu svrhu i ove godine putem videa otvoreno progovorila o brizi za mentalno zdravlje. Ove godine, svojim sudjelovanjem u edukativnom videu, Inicijativu je podržao novinar Zoran Šprajc.

Pored instalacije i videa, u Prvoj gimnaziji i prostorijama Teatra Tirena, u tjednu od 10. do 14. listopada, mladi, roditelji i sva zainteresirana javnost moći će polaziti interaktivne radionice na kojima će stručnjaci/inje, iz udruga koje su se priključile Inicijativi BoliMe, tematizirati važnost brige o mentalnom zdravlju.

Tjedan će završiti dvama stručnim okruglim stolovima – u petak, 14. listopada na temu Zaštita i unaprjeđenje mentalnog zdravlja mladih namijenjenom stručnim suradnicima, ravnateljima i nastavnicima u srednjim školama, te u nedjelju, 16. listopada, u Kinu Tuškanac na Konferenciji mladih psihologa Perspektiva na temu Aktivizam u službi mentalnog zdravlja.

Comments are closed.