Aktivisti i aktivistkinje globalnog pokreta V-Day i ove godine, 14. veljače organiziraju globalni protest protiv nasilja nad ženama “One Billion Rising”. Ovogodišnja tema je Ustanimo za pravdu!

Kampanja “Milijarda ustaje” prošle je 2013. godine prvi put održana i u Republici Hrvatskoj. Organizacijski sastanak održat će se danas, 14. siječnja 2014. godine u Centru za ženske studije s početkom u 16 sati pri čemu su sve organizacije i institucije, jednako kao i svi građani i građanske pozvani/e da dođu pomoći pri organizaciji.

V-Day poziva na akciju tvrdeći: “Pravda može biti isprika ili odšteta, poduzimanje pravne akcije, omogućavanje vidljivosti istine. To može biti optužba ili stvaranje pritiska kako bi se provele politike i zakoni koji osiguravaju zaštitu ženskih prava. Poziv na ukidanje svih oblika nejednakosti, diskriminacije, mizoginije i patrijarhata. Ili imenovanje počinitelja bilo da su to pojedinci, grupe, korporacije ili država. Zahtjev za odgovornošću. Zauzimanje za pravdu bilo da se radi o osobnoj, društvenoj, ekonomskoj, kulturnoj, ekološkoj ili političkoj. Može biti revolucionarni poziv na obnovu dostojanstva i uvaženost svih žena. To može biti transformacija.“

V-Day globalni je, aktivistički pokret s ciljem sprečavanja nasilja nad ženama i djevojkama koji putem kreativnih evenata osvještava, stvara širu pozornost, prikuplja donacije te podržava postojeće organizacije u borbi protiv nasilja, uključujući silovanje, obiteljsko zlostavljanje, incest, genitalno sakaćenje i ropstvo.

V-Day osnovala je Eve Ensler, a označava pobjedu (victory), valentinovo (valentine) i vaginu.

Comments are closed.