CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira konferenciju pod nazivom “Mladi: Rodna perspektiva”koja će se održati 11. travnja 2013. godine u Tribinama Grada Zagreba. Cilj je konferencije razmotriti položaj mladih, posebice mladih žena u društvu, i to iz perspektive različitih institucija, ustanova i organizacija civilnog društva koje se bave ravnopravnošću spolova i/ili mladima te utvrditi mogućnosti za poboljšanje položaja mladih žena u društvu.

U Republici Hrvatskoj, mladi su u mnogim područjima života marginalizirani. Posebice je zabrinjavajuća nezaposlenost mladih, jednako kao i nedovoljna zastupljenost u procesima odlučivanja izvan samih tijela koja se tiču mladih. S obzirom da su žene najviše marginalizirane upravo u ova dva područja, glavne teme koje će s obrađivati na konferenciji:

  • Kakav je položaj mladih i mladih žena u društvu?
  • Jesu li mlade žene diskriminirane u Hrvatskoj?
  • Kakav je stav mladih prema ravnopravnosti spolova?
  • Možemo li očekivati neke pomake u društvu s novom generacijom?

Odgovore na neka od ovih pitanja ponuditi će izlagačice na konferenciji : Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Maja Sporiš, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih, mr.sc. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Mirela Travar ,glavna tajnica Mreže mladih Hrvatske, Tajana Broz, CESI te Olga Plazibat, predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba.

Konferencija je dio projekta “Mlade žene mijenjaju svijet!” koji se provodi s ciljem osnaživanja mladih žena za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnom i nacionalnom nivou kako bi postale zagovaračice za rodnu ravnopravnost. Mlade žene će svojim angažmanom i djelovanjem utjecati na društvene promjene i promjene politika na lokalnom i nacionalnom nivou. Projekt Mlade žene mijenjaju svijet! provodi se u partnerstvu s Fondacijom CURE (BiH) i Autonomnim ženskim centrom (Srbija) te ga financijski podupiru UN Women i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Comments are closed.