U Republici Hrvatskoj je 2018. godine provedeno istraživanje o nasilju u vezama mladih na reprezentativnom uzorku od 1000 mladih u dobi od 16 do 26 godina.

Istraživanje je provela agencija MindBridge Consulting iz Češke u okviru projekta Love&Respect. Osim u Hrvatskoj, istraživanje je provedeno u još 6 europskih država.

Rezultati pokazuju da je 71% mladih u vezi, ili su imali iskustvo veze, a 58% njih izjavljuju da su  doživjeli neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama.  Najčešće se radi o psihičkom nasilju koje uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu  ljubomoru i ucjene.

Svaku petu mladu osobu partner/ica često provjerava i inzistira znati gdje je i što radi. 1 od 5 mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi.  17% mladih doživjelo je u više navrata da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel. Nametanje osjećaja krivnje zbog provođenja vremena s prijateljima i obitelji doživljava višekratno 1 od 6 mladih.  1 od 10 mladih kontinuirano doživljava emocionalne ucjene u vezi (“ako ne učiniš to i to prekinut ću s tobom”), a isto toliko ih doživljava ponižavanje od strane partnera/ice koji/a im govori da “ništa ne vrijede”, “trebaju smršaviti”, “glupi su”.

Mladi su u vezama doživjeli i seksualno nasilje pa tako 6% kaže da su doživjeli neželjene dodire i poljupce od strane partnera/ice a 3% je doživjelo prisilu na seks i seksualne aktivnosti. Također, 5% izjavljuje da su, unatoč odbijanju, bili prisiljeni slati osobi s kojom su u vezi fotografije golog tijela/intimnih dijelova ili su bili fotografirani protiv svoje volje.

Dio mladih kaže da su pokušali riješiti situaciju nasilja u vezi na način da su prekinuli vezu (njih 60%), povjerili se prijateljima (njih 38%), ili rekli roditeljima (njih 14%),  dok četvrtina mladih, njih 26% nisu poduzeli ništa.  Kao rezultat suočavanja s nasiljem u vezi, 56% mladih izjavljuje da su doživjeli poteškoće pri učenju ili radu, 14% je doživjelo mučnine i vrtoglavice dok je 10% imalo suicidalne misli. Nakon prekida veze, 12% mladih je doživjelo neželjeni kontakt gdje bivši partner/ica želi biti u njihovoj blizini i organizira da se kao “slučajno” sretnu.

Za većinu mladih, njih 75%, situacija se promijenila na bolje nakon što su pokušali riješiti situaciju nasilja u vezi dok 9% mladih izjavljuje da je postalo još lošije.

Comments are closed.