Započelo je istraživanje “LGBTI i ravnopravnost na radnom mjestu”  u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, financiran od Europske unije a sufinanciran od Ureda za udruge Vlade RH. Provode ga Prostor rodne i medijske kulture K-Zona (nositelji projekta), Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju – BRID, i udruga za nenasilje i ljudska prava „Zora“.

Iako u mnogim državama svijeta već godinama postoje politike i prakse vezane uz unapređenje radnih uvjeta LGBTI osoba na radnom mjestu, u Hrvatskoj je ovo pitanje tek u začetku. Stoga smo odlučili prikupiti podatke o sadašnjem stanju radnog okruženja vezano za LGBTI politike i prakse  te raditi na podizanju svjesnosti o važnosti implementacije anti-diskriminacijskih praksi. Atmosfera na radnom mjestu vrlo je važna za efikasan rad kako pojedinaca/ki, tako i organizacije u cjelini, a niz istraživanja potvrđuje da je zadovoljan/na radnik/ica najbolja investicija jer će kao takav i najviše doprinositi kvaliteti rada i produktivnosti tvrtke. Ovo pionirsko istraživanje ispitivati će u jednoj fazi prakse i politike poslodavaca vezano uz LGBTI zajednicu i implementaciju antidiskriminacijskih praksi, a s druge strane same zaposlenike pripadnike LGBTI zajednice i njihova iskustva.

Na istraživanje su pozvani sve poslodavci ili osobe  koje su upoznate sa zakonima i pravilnicima te svim dokumentima koji su važni za funkcioniranje poslovnog subjekta u području ljudskih resursa ( kao npr. osoba odgovorna za zastupanje, povjerenik/ica za informiranje, osoba zadužena za ljudske resurse) da odvoje 15 -ak min vremena i ispune upitnik.

Upitnik se može pronaći ovdje .

Comments are closed.