U subotu, 21. ožujka, u Domu kulture Zlatar Bistrica, u suradnji Udruge protiv zakona zastare od pedofilije i udruge B.a.B.e., održan je međunarodni skup “Kako učinkovito zaštititi djecu od seksualnog nasilja odraslih.”

Važnost održavanja sličnih manifestacija naglasila je predsjednica Udruge B.aB.e., Sanja Samavka, ističući da nužnost uključivanja udruga koje se bave ljudskim pravima počiva na činjenici da žrtve kaznenog djela pedofilije najčešće o iskustvu zlostavljanja odlučuju progovoriti tek u odrasloj dobi. Interes za tematiku bio je vidljiv iz popunjenosti dvorane Doma kulture. Velika posjećenost i kvalitetna rasprava sudionika i sudionica učinili su skup “Kako učinkovito zaštititi djecu od seksualnog nasilja odraslih” uspješnim početkom suradnje između organizacija civilnog društva i državnih institucija po pitanju rješavanja pravnih i socijalnih problema vezanih uz pedofiliju.

Udruga protiv zakona zastare od pedofilije kao svoj glavni cilj ističe promicanje, razvitak i unapređenje zdravlja djece te utjecaj na izmjenu postojeće zakonske regulative u smjeru ukidanja zastare za zločin pedofilije. Kazneno djelo pedofilije kao izrazito težak zločin ima trajne posljedice na život žrtve i stoga je Udruga inicirala promjenu kaznenog zakona Republike Hrvatske na način da kaznena djela pedofilije ne zastarijevaju te da počinitelji budu strože sankcionirani. Budući da izmjena i poboljšanje zakonskih propisa koji se odnose na kazneno djelo pedofilije te zaštita i pomoć žrtvama zahtijevaju suradnju i koordinaciju državnih tijela, organizacija civilnog društva te građana, na Skupu su sudjelovali/e i članovi/ce organizacija civilnog društva i državnih institucija.

Uz Jasenku Beblje, predsjednicu Udruge protiv zakona zastare od pedofilije, na Skupu su sudjelovali/le i Sanja Sarnavka, predsjednica Udruge B.a.B.e., Žarko Miholić, načelnik općine Zlatar Bistrica, Darko Vincek iz Ministarstva pravosuđa, Dijana Rizvić sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu – Odjela za mladež, Ines Bojić, odvjetnica i članica pravnog tima B.a.B.e., Renata Odeljan predavačica na Visokoj policijskoj školi, Martina Mladić psihologinja iz Dječjeg doma Zagreb – Podružnica A.G.Matoš, Priyanka Kumari Vujec, aktivistkinja iz Indije/Sri Lanke, Tanja Frtalj, aktivistkinja iz Rusije te Aleksandra Hampamer, žrtva seksualnog nasilja i spisateljica.

Comments are closed.