Statistika UN-a govori da će jedna od tri žene biti pretučena ili silovana tijekom života, a radi se sveukupno o milijardu žena i djevojčica, upozoreno je na obilježavanju kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama na Europskom trgu. Organizatori su pozvali Vladu i premijera Andreja Plenkovića da hitno ratificiraju Istambulsku konvenciju kako bi se počela primjenjivati i kako bi se uspostavili standardi zaštite žena.

Organizatori kampanje navode i da je prošle godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera.

Kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution, u kojoj sudjeluju žene i muškarci u više od 200 zemalja, već petu godinu zaredom organiziraju brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva. Ove godine središnja tema je eksploatacija žena i izgradnja globalne solidarnosti.

Koordinatorica kampanje Rada Borić ističe da su osim što trpe partnersko nasilje ili nasilje na poslu žene i potplaćene. Naglasila je da su sve zemlje oko Hrvatske ratificirale konvenciju. Ima i razloga zašto je Hrvatska nije ratificirala. To znači da morate dati pravu obvezu i financijski podržati ono što bi trebala biti borba protiv nasilja nad ženama, dodala je.

Sanja Cesar iz CESI-ja kazala je da nasilje nad ženama predstavlja odgovornost države koja ništa nije poduzela da se poboljšaju standardi zaštite žena žrtava nasilja. Tražimo Vladu i premijera, koji je prošle godine obećao da će Konvencija biti ratificirana, da se to hitno učini, da se počne primjenjivati i da se uspostave standardi zaštite žena te da im se omogući da žive sigurno i sretno u ovoj zemlji, poručila je.

Riječ solidarnost moramo od danas svaki dan ponavljati zbog žena s invaliditetom koje trpe višestruko nasilje, ali trpe ga u obitelji i to od najbližih rođaka te u institucijama, zapošljavanju i obrazovnom sustavu. Danas imamo najmanje obrazovanih žena s invaliditetom iz razloga što su škole nepristupačne, upozorila je predsjednica Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske SOIH Marica Mirić.

Kod žena s invaliditetom dvostruki je problem zato što često ne mogu niti prijaviti nasilje zbog svog oštećenja te su ovisne o nasilniku, a nasilnici to znaju i koriste. Gluhe i guhoslijepe žene najviše su, kaže Mirić, izložene nasilju jer imaju posebnu mimiku, a nasilnici to smatraju pozivom i izazovom, a one nisu u mogućnosti prijaviti osobe, dok slijepe osobe nisu u mogućnosti identificirati nasilnika.

Comments are closed.