Prema najnovijim podacima Ujedinjenih naroda, svaka treća žena ili djevojčica na svijetu tijekom svojeg života bit će zlostavljana, što rezultira brojkom od oko jedne milijarde zlostavljanih žena i djevojčica. Globalna kampanja Milijarda ustaje! iz tog je razloga poziv na prekid šutnje o zlostavljanjima, kao i poziv svim zlostavljanim ženama i djevojčicama da ustanu i progovore o svojim tragičnim iskustvima. Radi se o globalnoj aktivističkoj kampanji originalnog naziva “One Billion Rising”, koja se na Dan zaljubljenih, 14. veljače, provodi u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj.Kampanja je u Hrvatskoj prvi put održana 2013. godine.

Ovogodišnja tema je Ustanimo za revoluciju! – Bubnjaj! Pleši! Protestiraj!

Cilj ovog pokreta je sprečavanje nasilja nad ženama i djevojkama kroz akcije osvještavanja, prikupljanja donacija te podrške postojećim organizacijama u borbi protiv nasilja, uključujući silovanje, obiteljsko zlostavljanje, incest, genitalno sakaćenje i ropstvo. Ideja je pokazati predanost i solidarnost s borbom protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice te pozvati sve žene da plešući odbiju pristati na status quo, sve dok silovanje i kultura nasilja ne nestanu. Milijarda ustaje je akcija solidarnosti koja demonstrira zajedništvo ženske borbe kojoj je svrha ukazati na milijun zlostavljanih, pretučenih, prisilno udanih, obrezanih, silovanih, ekonomski obezvrijeđenih i prodanih žena.

Ovu plesnu kampanju 2015. godine u Zagrebu organiziraju Centar za Ženske studije (CZŽS), RODA – Roditelji u akciji, Ženska soba – Centar za seksualna prava, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Sindikat biciklista, inicijativa „Gdje je ovdje ljubav?“ te druge organizacije civilnog društva, kao i zainteresirane građanke i građani.

Voditeljica ovogodišnjeg programa je Danijela Trbović, a neke od poznatih osoba koje će prisustvovati događanju su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, Luka Nižetić, Dado Ćosić, Nenad Korkut, Vili Matula, te mnogi drugi koji će čitati dijelove Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istambulska konvencija).

U subotu, 14. veljače 2015. s početkom u 12.00 h zajedno sa ženama diljem svijeta, Zagrepčani i Zagrepčanke će ustati i zaplesati na Cvjetnom trgu zajedno s plesnim centrom Atomic Dance Factory, Ana`s Sensual Fitness, Plesnim studijem VEM te mnogim drugima.Uz razne glazbene sastave dijelit će se baloni, bedževi te promotivni materijali.

Sve osobe su pozvane pridružiti se milijardi koja ustaje diljem svijeta!

Više informacija potražite na facebook stranici.

Comments are closed.