Centar za ženske studije u okviru mediteranskog foruma Subversive Festivala organizira panel: Miris jasmina na Mediteranu – Žene u zemljama postarapskog proljeća dana 3. svibnja 2016., od 16 do 19 sati , Kino Europa (Zagreb), Dvorana Müller.

U vrijeme Arapskog proljeća na trgovima i ulicama Egipta, Tunisa, Alžira i Libije, muškarci i žene zahtijevali su reforme i promjene režima zajedno, demonstrirajući rame uz rame. Jasmin revolucija probudila je nadu da će žene, kao građanke i partnerice, aktivno sudjelovati u radu novih parlamenata i vlada na kreiranju budućnosti svojih zemalja.

Ipak, u trenutku pada potrošenih režima, stari zidovi rodnih podjela ponovo su podignuti. Žene su bile zlostavljane, silovane i protjerane s javnih mjesta. Pa ipak, iskustvo da su jednom sudjelovale u protestima ne može se izbrisati.

O tom iskustvu i današnjem položaju i borbi žena za socijalnu pravdu i rodnu jednakost govorit će: Amal Jackouby (Tunis), Caroline Brac De La Perriere (Francuska) i Samia Allalou (Alžir). Moderatorica panela je Rada Borić.

Sve zainteresirane osobe pozvane su na zanimljiv panel.

Comments are closed.