“Mlade žene mijenjaju svijet!” naziv je virtualne izložbe fotografija postavljene na web stranici Libela. Izložba prikazuje način na koje su mlade žene mijenjale društvo u kojem žive, odnosno  dokumentira sudjelovanje mladih žena u društvenom i političkom životu.

Izložba se može pogledati na  www.padlet.com/cesi/izlozba.

Fotografije prikazuju različite akcije provedene od travnja do listopada 2014. godine kojima je cilj bio promovirati rodnu ravnopravnost.
Mlade žene, studentice i članice nevladinih organizacija oformile su nekoliko inicijativa koje su upozoravale na različite društvene probleme kao što su seksizam u jeziku,  nasilje u adolescentskim vezama, prvo žene na izbor i (ne)dostupnost prekida trudnoće, ali su se bavile i pitanjima kao što su ženska seksualnost i stereotipne rodne uloge i zanimanja.

Inicijativa “Operi jezik” provela je ulične akcije kojima je nastojala raskrinkati seksizam i stereotipe u jeziku.
Inicijativa “Gdje je ovdje ljubav” usmjerila se na problem nasilja u adolescentskim vezama pa je kroz različite akcije informirala, educirala i senzibilizirala mlade o problemu nasilja u vezama.
Cilj inicijative “Znaj znanje” bio je svim zainteresiranima kroz web i Facebook stranicu osigurati točne, relevantne i nepristrane informacije o prekidu trudnoće i pravu žene na izbor kao jednom od osnovnih ljudskih prava.
Provedene akcije uključivale su i radionicu o ženskoj seksualnosti kojom se nastojalo potaknuti propitivanje stavova o seksualnosti i uloge seksualnosti u životima mladih žena. Druga radionica odnosila se na predrasude i stereotipe vezane uz izbor zanimanja i bila je namijenjena djeci predškolske dobi.

Projekt “Mlade žene mijenjaju svijet!” provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i njime želimo osnažiti mlade žene za aktivno sudjelovanje u društvu i promociju rodne ravnopravnosti. Projekt se provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih RH i Grada Zagreba.

Comments are closed.