Deveto po redu izdanje Vox feminae festivala, koji se održava svake godine početkom studenog, ove će se godine održava od 03. do 08. tekućeg mjeseca, na poznatim lokacijama kina Europa, u KIC-u, Galeriji Miroslav Kraljević te u Booksi (Zagreb).

Tradicionalno, cilj ovog festivala je promicati stvaralaštvo žena i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni filmski, umjetnički i glazbeni program, a u smjeru promocije kreativnih rodnih praksi. Ovogodišnja tema pod nazivom “Zločinke” ima za cilj promotriti poziciju žena u sustavu zatvora na teritoriju Republike Hrvatske, ali i problematizirati pitanje pobačaja, femicida i nasilja nad ženama, seksualnog rada te općenito pitanje kontrole ženskog tijela kroz sve ono što je društveno za žene još uvijek uvjetovano ili percipirano kao zločin. Cilj je na interdisciplinarni način, putem rasprava i suradnje s feministkinjama, kriminalistkinjama, psihologinjama, antropologinjama, pravnicama, sociologinjama i drugim stručnjakinjama, ispitati koja je razlika između zločina počinjenih od strane žene i muškaraca, koja je motivacija pozadini te rasni, etnički i klasni kontekst. U ovom kontekstu, ideja je raspraviti pitanje pobačaja, femicida, prostitucije i pozicije žena u hrvatskim zatvorima, odnosno problematizirati pitanje kontrole ženskog tijela i pobačaja kao zločina te negativnog utjecaja Crkve na definiranje društvenih stavova, društvenu osudu žena koje pate od postnatalne depresije ili žena koje zarađuju kao surogat-majke te opravdavanje nasilja premještanjem krivnje na žene. Kao i svake godine, festival donosi bogat filmski i umjetnički program pa je tako jučer otvoren program „Žene s video kamerama“, koji okuplja projekcije hrvatskih redateljica. Program su otvorile Ana Opalić i Eva Kraljević sa filmovima „Još jednom“ i „Lijepo mi je s tobom, znaš“, nakon kojih je uslijedila rasprava moderirana od strane Jasne Žmak. U narednim danima, valja najaviti projekciju hvaljenog filma „Vessel“, a na stranicama festivala organizatori izdvajaju „CODE: Debugging the Gender Gap“, film koji govori o rodnom jazu u IT industriji, hvaljeni indie film „Gayby Baby“ te „She’s Beautiful When She’s Angry“ – dokumentarac koji revitalizira zaboravljenu povijest odvažnih žena feminističkog pokreta druge polovice 60ih godina. Također, posebno su izdvojene i umjetničke izvedbe Nicole Hewitt “Ova žena se zove Jasna 07: Sjene” te performans Adele Jušić “Svilena košulja boje lavande”.

Svi programski sadržaji na festivalu su besplatni, a detaljan program svi zainteresirani mogu pogledati na stranici ovogodišnjeg festivala http://www.voxfeminae.net/2015 ili
pratite Facebook event, web stranicu VOXfeminae  i portal Voxfeminae.net.

Comments are closed.