U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Centar za žene Adela, Obitleljski centar sisčako-moslavačke županije, Udruga invalida rada grada Siska i PU sisačko-moslavačka organizirali su na Gradskoj tržnici Sisak javnu akciju u sklopu projekta „Sigurno mjesto“ kojeg provode Ženska soba – Zagreb, S.O.S. telefon Poziv u pomoć – Virovitica, Delfin – Pakrac, Centar za žene Adela – Sisak, a koji financira Europska unija.

Obilježavanju ovog dana, u ime Grada Siska, prisustvovao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač koji je obišao štandove udruga koji su bili postavljeni na tržnici.

Grad Sisak podupire civilni  sektor jer bi bez njega javna uprava bila potpuno neučinkovita. Konkretno, inicijativu Centra za žene Adela i sve aktivnosti oko Sigurne kuće, Grad Sisak podupire pokrivanjem troškova najma, ali često i dodatnim interventnim sredstvima – rekao je Grgurač.

Naime, Grad Sisak temeljem Sporazuma od svibnja 2008. godine s udrugom Centar za žene Adela pokriva godišnje troškove zakupnine skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u iznosu od 84 tisuće kuna.

Centar za žene Adela provodi projekt Sigurne kuće već pet godina. U tih pet godina zaštitu je u skloništu pronašlo oko 120 žena i oko 150 djece. Potreba za smještajem s godinama se povećava. Kad žene prihvate to saznanje da su žrtve obiteljskog nasilja, odmah treba nazvati policiju na broj 192. Ako im je teško nazvati policiju, neka se obrate na naš broj telefona 044 888 888. Taj je telefon dostupan 24 sata  svaki dan u godini – rekla je predsjenica Adele Marijanka Kovačević.

Udruga invalida rada grada Siska tom je prilikom organizirala kampanju “Bijele vrpce” koja se provodi kao 16 dana aktivizma od 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, preko 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava. Članovi Udruge dijelili su muškarcima, koji su to prihvatili, bijele vrpce kao znak njihovog “NE nasilju nad ženama” što znači da neće počiniti, opravdati ili prešutjeti nasilje nad ženama i djevojkama.

 

Comments are closed.