Jednu srijedu, ne tako davno, velik broj Hrvata i Hrvatica odjenulo je ružičastu majicu. Tom gestom sudjelovali/e su u obilježavanju Dana ružičastih majica. Dan ružičastih majica obilježava se zadnju srijedu u veljači, a ove godine obilježen je 22. veljače.

No, odakle dolazi ideja za Dan ružičastih majica? Što se poručuje ružičastom majicom? Izvorni naziv programa je Pink Shirt Day, a program je nastao s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja. Ideja za provedbu ovog programa nastala je zbog vršnjačkog nasilja u jednoj školi u Kanadi. Naime, dječak je prvi dan škole došao odjeven u ružičastu majicu u znak podrške liječenju bolesne majke. Ružičasta majica potaknula je nasilje od strane njegovih školskih kolega/ica. U znak podrške dječaku te u cilju protesta protiv vršnjačkog nasilja, dječakovi prijatelji/ce su također odjenuli ružičastu majicu.

U Hrvatskoj se Dan ružičastih majica obilježava četvrtu godinu za redom te iz godine u godinu bilježi sve veći broj sudionika/ica. Nositelj ideje u Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. Na svojoj Facebook stranici objavili su kako je ove godine u obilježavanju Dana ružičastih majica sudjelovalo oko milijun sudionika/ica. U obilježavanju Dana ružičastih majica sudjelovao je i velik broj škola čime se utječe na smanjenje vršnjačkog nasilja.

Comments are closed.