Članice novoogradiškog Foruma žena SDP-a 22. rujna 2017. godine simbolično su obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

Kako je za  Radio Nova Gradiška istaknula Zorica Popović, predsjednica Foruma žena, borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna je prije svega za normalan život naših obitelji i normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

„Žene se u Hrvatskoj i dalje zlostavljaju od strane muških partnera. Prisutno je i seksualno nasilje, koje je tabu tema u Hrvatskoj, baš kao i psihičko i ekonomsko nasilje. Poražavajuća je činjenica da žene zbog prijetnji partnera i raznih manipulacija često godinama trpe taj teški oblik nasilja, umjesto da ga prijavljuju. Društvo, obitelj i institucije sputavaju nas da razgovaramo o temama koje su vrlo bitne za žene. Nasilje kod nas ne postoji zadnjih 20 ili 30 godina, nego smo patrijarhalno društvo koje je stoljećima prihvaćalo činjenicu da je ženu moguće istući. To je ključni problem kojeg mogu riješiti samo institucije.“

Akciju su i ove godine provele u suradnji sa Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava iz Zagreba, a tijekom prijepodneva u središnjoj gradskoj ulici dijelile letke i promotivne materijale o nasilju nad ženama.

Comments are closed.