U sklopu kampanje „Živim život bez nasilja“ Policijska uprava istarska je 07. 11. 2012. godine na prostoru mjesečnog sajma u Bujama obilježila  Međunarodni dan žena žrtava nasilja. Djelatnici Odsjeka prevencije PU istarske i policijski službenici PP Buje na info punktu građanima su dijelili promotivni materijal te ih upoznali  s problematikom  nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, kao i s primjerima dobre prakse usmjerenim na suzbijanje nasilja u našoj zajednici. S obzirom kako je nasilje nad ženama prisutno u svim društvima, a broj prijava je i dalje nizak, djelatnici Policijske uprave istarske ovom prigodom su podsjetili javnost na problematiku obiteljskom i seksualnog nasilja kao dva osnovna oblika rodno uvjetovanog  nasilja pri čemu su u više od 80 % slučajeva žrtve žene.

Istaknuli su kako se kod žrtava silovanja najčešće se radi o malodobnim i mlađim ženskim osobama između 19 i 30 godina, dok su pri obiteljskom nasilju žrtve najčešće odrasle žene. Najčešći razlozi neprijavljivanja su strah od  počinitelja, dugi sudski procesi, materijalna ovisnost o muškom partneru, niske kazne za počinitelje, strah da će ih se okriviti za preživljeno iskustvo, osjećaj krivnje i odgovornosti te da su u većini slučajeva počinitelji žrtvi poznate i/ili bliske osobe što dodatno otežava donošenje odluke o prijavi nasilja.

Kako bi se uspješnije borili protiv svih oblika nasilja u obitelji, poglavito nasilja nad ženama, policijski službenici surađuju s institucijama, kao što su Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zdravlja, te drugim institucijama i udrugama koje su uključene u problematiku suzbijanja nasilja nad ženama.

 

 

Comments are closed.