Povodom 70-e godišnjice oslobođenja Zagreba od fašizma, od 7. do 10. svibnja održavao se projekt “Kartografija otpora“. Nizom projekata i seminara  javnosti se nastoje približiti potisnute političke dimenzije antifašističke borbe, podsjetiti na vrijednosti antifašističkog organiziranja te pružanja otpora opresiji i ekonomskoj eksploataciji.

Dana 7. svibnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića organizirana je tribina “Nepokoreni grad – Zagreb u antifašističkoj borbi 1941.-1945.”. Sudjelovali/e su povjesničarka Branka Boban, Goran Hutinec s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Josip Jagić iz Mreže antifašistkinja Zagreba.
Nastojala se ukratko prikazati politička dinamika povijesnog procesa raspada NDH, sociopolitička situacija u Hrvatskoj 30-ih te što je dovelo do povezivanja građana u antifašističku borbu.

Predstavljene su i poteškoće antifašističkog djelovanja u ilegali i važnost malih gesta koje građanstvo poduzima, kao spašavanje djece iz logora od članica Antifašističkog fronta žena (AFŽ). Kroz tribinu se naglašavala široka mreža stanovnika/ica Zagreba –  svih klasa i profesija – koji/e nisu oklijevali/e sačinjavati strukturu političke akcije i sudjelovati u političkom procesu koji nazivamo Narodnooslobodilačkom borbom.  Edukacija o povijesti ovih borbi demantira aktualne pokušaje njihove potpune depolitizacije, kao što i otvara diskurs o fašizmu i antifašističkim djelovanjima u današnjem kontekstu.

U prvom redu, antifašizam je borba za ravnopravnost i solidarnost, a predstavlja i klasnu borbu, emancipaciju žena i intenacionalizam. Uslijed rastućih nejednakosti u današnjem društvu za nacionalnom kohezijom poseže se tako da se iskorištava bijeda i beznađe uz napade na sve druge i drugačije poput nacionalnih manjina, istospolnih parova i imigranata. Antifašizam koji treba promovirati u današnjici jest onaj koji podrazumijeva i dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku jednakost te ulagati napor ka povratku izvornom značenju i novom promišljanju svih aspekata borbe: političkih, klasnih, rodnih i internacionalnih.

Comments are closed.