Dana 24. travnja u organizaciji Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Osijeku započelo je održavanje Škole zaštite od obiteljskog nasilja kroz petodnevni međunarodni skup. Cilj Škole je upozoriti na problem, senzibilizirati javnost i potaknuti promjene, kako bi obiteljskog nasilja bilo što manje – istaknula je studentica i predsjednica Organizacijskog odbora skupa Ivana Martić.

Poticaj za organiziranje skupa je učestalost činjenja obiteljskog nasilja u društvu koje se često zanemaruje, a velik broj žrtava su upravo žene. Procjene govore da na jedan prijavljeni dolazi deset neprijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja. Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, istaknuo je kako je zlostavljanje svakodnevno, a žrtve su u 80 posto slučajeva djeca. Osim njega, skupu je prisustvovalo 15 eminentnih stručnjaka/inja, kao i studenti/ice Pravnog fakulteta iz Zagreba, Beograda, Niša i Sarajeva. Sudjelovali su stručnjaci i stručnjakinje iz različitih područja, teoretičari, praktičari i predstavnici i predstavnice udruga. Neki od predavača su izv. prof. dr. sc. Boris Bakota, dekan Pravnog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar i zamjenik župana Dragan Vulin. V. Latinović.

Mjesta za poboljšanja ima, istaknula je doc. dr. sc. Barbara Herceg Pakšić govoreći o kaznenopravnim aspektima nasilja u obitelji te je dodala da “istraživanja pokazuju porast ovih kaznenih djela, međutim, koncept obiteljskog nasilja pokazuje da je riječ o čitavom spektru kaznenih djela, pa je time statističko praćenje teže.”

Comments are closed.