Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, 14.12.2016. u organizaciji udruga Zagreb Pride i LORI održan je panel pod nazivom „Homofobija i transfobija u sustavu obrazovanja“. Panel je vodila Martina Horvat iz GOOD inicijative, a govornici/e su bili psihologinja Iva Žegura, odgojno-obrazovne djelatnice Sabina Saltović i Sunčica Remenar, učenik Dino Markešić, aktivistkinja Mia Gonan i predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Darko Tot.

Govorilo se o psiho-socijalnim posljedicama nasilja nad LGBTIQ učenicima/ama (osobno iskustvo ispisa iz Elektrotehničke škole u Zagrebu zbog nasilja opisao je učenik Dino Markešić), o istraživanjima čiji rezultati ukazuju na visoku razinu homofobije i transfobije u hrvatskom društvu te o aktivnostima koje se poduzimaju i koje bi se mogle poduzeti u sustavu obrazovanja s ciljem suzbijanja homofobije i transfobije.

Panelu je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić koji je, javivši se za riječ, naveo neke pozitivne iskorake u sustavu obrazovanja koji su se proteklih godina poduzeli (zdravstveni i građanski odgoj, kurikularna reforma) i ulogu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova po tom pitanju, međutim također je istaknuo da je važno ne raditi korake unatrag, podsjetivši na nedavni slučaj konferencije koja se održala u svojstvu stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika/ca, a na kojoj su se, prema medijskim izvješćima, mogle čuti homofobne i transfobne poruke.

Comments are closed.