Članice Ženske sobe – Centar za seksualna prava su dana 20. rujna 2018. godine održale sastanak s predstavnicima/ama Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske s ciljem predstavljanja programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“.  Ženska soba je nositeljica programa, a isti se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnoga društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Sastanak je održan s ciljem predstavljanja programa, ciljeva programa te projektnih aktivnosti predstavnicima/ama Ravnateljstva policije s ciljem razvoja multi-sektorske suradnje i poboljšanja sustava pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama na cijelom području Republike Hrvatske. S obzirom na to da je svrha programa omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija od strane organizacija civilnoga društva u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i  Međimurskoj županiji. Na sastanku je dogovoreno kako će Ministarstvo unutarnjih poslova kontakt podatke svih organizacija civilnoga društva koji sudjeluju u provedbi programi staviti na obrazac koji se uručuje žrtvama, a koji sadrži prava žrtava kaznenih i prekršajnih djela. Navedeno će zasigurno doprinijeti informiranju žrtava i svjedoka/kinja kaznenih djela o tome da i u njihovoj županiji postoje mjesta na kojima mogu dobiti besplatnu emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima, psihosocijalnu i savjetodavnu pomoć, pratnju na sud, pratnju na policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb, podršku ukoliko niste prijavili kazneno djelo te podršku nakon završetka sudskog postupka. Također, podržavaju ideju stavljanja materijala u policijske postaje. Osim toga, Ravnateljstvo policije dobilo je sve informacije o projektnim aktivnostima te o mogućnosti njihovog uključivanja u iste.

Sastanak je održan u okviru programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske.

Comments are closed.