Udruga LORI održala je u subotu, 25. travnja, 2015. godine jednodnevni seminar naziva „Problematika LGBT mladih, homo/bi/transfobično nasilje i preporuke za školske djelatnike/ce“ u Rijeci. Seminar je bio namijenjen nastavnicima/icama i stručnim suradnicima/icama škola u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Cilj seminara bio je pružiti odgojno-obrazovnim djelatnicima/icama relevantno znanje u svrhu djelotvornijeg suzbijanja diskriminacije i nasilja nad djecom i mladima te c efikasnije zaštite prava djece i mladih na obrazovanje u sigurnom okruženju.

Seminar je obuhvatio najvažnije teme, terminologiju, ljudska prava LGBT osoba, coming out, oblike homofobije i transfobije na koje nailazimo, ne samo u onom vidljivom, nego i u suptilnom obliku o kojem oni koji nisu suočeni s njime niti ne razmišljaju. Govorilo se o nasilju s posebnim osvrtom na bullying koji se događa nad mladim LGBT osobama u školama. U interaktivnom dijelu sudionici/ice su iznosili svoja iskustva kako oni vide situaciju u školi s obzirom na položaj i vidljivost mladih LGBT osoba.

U interaktivnom dijelu sudionici/ice su iznosili svoja iskustva kako oni vide situaciju u školi s obzirom na položaj i vidljivost mladih LGBT osoba. Sudionici/e su se kroz diskusiju osvrnuli i na mogućnosti unutar školstva da te tema ljudskih prava LGBT osoba obrađuje, da se mlade informira i na neki način senzibilizira kako bi se smanjilo nasilje i bullying.

Veliki odaziv sudionika/ca na seminaru pokazuje ne samo interes već i postojanje velike potrebe za razgovor i edukacije o ovoj temi u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju.

Comments are closed.