Dana 8. i 9. travnja 2016. godine na Plitvicama je održan simpozij pod nazivom „Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda“ u organizaciji Zagrebačke opće bolnice Sv. Duh, Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog društva za ginekologiju i opstreticiju, Hrvatske komore liječnika i Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Simpoziju su prisustvovale i ženske i roditeljske organizacije civilnog društva zabrinute zbog održavanja simpozija. Zabrinutost iskazuju među ostalim zbog toga što se Ustavni sud Republike Hrvatske sprema riješiti predmet iz 1991. kada je pro-life aktivistkinja Ružica Ćavar tražila od Ustavnog suda da ocijeni je li pravo na abortus na zahtjev žene protivno članku 21. Ustava RH iz poglavlja o osobnim i političkih slobodama i pravima. Najavom rješavanja HDZ-ov predsjednik Odbora za zdravstvo tada je snažno agitirao za institut priziva svijesti u ginekološkim ordinacijama, iznoseći stav da je abortus ubojstvo i najavljujući ukidanje pojedinih ženskih prava. Zbrinutost je jasna i zbog stavova javnih institucija u kojima veliki broj ginekologa naglo počeo deklarirati priziv svijesti, a istaknula se bolnica Sv. Duh koja je istupila protiv abortusa i počela prosljeđivati žene koje su zatražile abortus u druge bolnice.

Simpoziju su ipak bile pozvane organizacije civilnog društva angažirane na promociji liberalnog odnosa prema pravima žena, ginekolozi koji se protive konzumaciji instituta priziva svijesti u medicini i zdravstvu, pravnici čija izlaganja često varificiraju pravo na su-odlučivanje u medicinskim postupcima u rađaonicama kao i jedan predstavnik humanističkih znanosti, profesor etike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Hrvoje Jurić koji je branio pravo žene na izbor i kontrolu rađanja.

Zaključci u pogledu izmjene zakona i moguće zabrane abortusa nisu mogli biti doneseni zbog suprotnog stava katoličkih i liberalnih predstavnika. Isto je i u pogledu postupaka MPO-a koji uključuju zamrzavanja zametka. Zanimljivo, kako se ovo pitanje na simpoziju potpuno zaobišlo od strane organizatora. S druge strane, u pitanju priziva svijesti organizator nije naglasio potrebu da se hitno riješi koja su prava žena u pravnom okviru, ali se pobrinuo da se komunicira o pravu liječnika da ne prakticiraju primjenu tih prava.

Veliki dio skupa posvećen je odgovornosti ginekologa za loše ishode u vođenju poroda. Naglasak je stavljen na zadržavanje paternalističkog odnosa prema s naglaskom na odgovornost rodilja za loše ishode. Suodgovornost se stavlja i na opću javnost, posebno roditeljske udruge, za promjenu paradigme u vođenju poroda i insistiranju rodilja da se uvažavaju njihova prava.

Zaključci o ovim temama biti će usuglašeni i upućeni Ministarstvu zdravlja, no postavlja se pitanje mogu li se iz svega navedenog izlučiti preporuke koje će koristiti pacijenticama i rodiljama.

Comments are closed.