Na stručnom skupu „Nasilje u obitelji“ kojega je 19. prosinaca 2017. organizirala Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, sudjelovalo je preko 90 sudionika, među kojima prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić, dr.med., predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora, dr. sc. Dragan Soldo, dr. med., pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, prof.dr.sc. Dean Ajduković iz Društva za psihološku pomoć, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu, socijalnog rada dr.sc. Marina Ajduković, pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundžija i drugi uvaženi gosti.

Uvodničarke u temu su bile: koordinatorica Ženske sobe dr. sc. Maja Mamula,  ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba prof.dr.sc. Gordana Flander Buljan, ravnateljica Doma Duga Zagreb, mr.sc. Željka Barić, docentica na katedri kazneno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci dr. sc. Dalida Ritossa i sutkinja Visokog prekršajnog suda u RH, Branka Živković Žigante, a moderatorica skupa je bila sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, dr. sc. Lana Petö Kujundžić.

Nasilje u obitelji je jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava, prekršaj i kazneno djelo, a ujedno i javnozdravstveni problem. Svaka četvrta žena je, prema podacima Vijeća Europe, proživjela neki oblik nasilja u obitelji koji može imati različite oblike od psihičkog, fizičkog do seksualnog nasilja. Najčešće žrtve u obitelji su žene, a što uključuje i djecu. Stručnjakinje su iznijele da se žrtve najčešće osjećaju bespomoćno, u strahu od počinitelja. Nedovoljna je povezanost sustava, ali i legislativa pruža lutanja između prekršajne do kaznene odgovornosti. Međutim, naglasak svih izlagačica je bio u pomaganju žrtvama, prijavljivanju, reagiranju na otkrivanje nasilja u obitelji, a što su dužni učiniti prvi, liječnici/ce, pedijatri/ce, doktori/ce opće medicine, učitelji/ce i odgajatelji/ce u vrtićima.

Od predstavnika Hrvatske liječničke komore čuo se prijedlog da bi bilo potrebno da se liječnici/ce dodatno educiraju u odnosu na nasilje u obitelji, a kojem prijedlogu se pridružio i predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora.

Comments are closed.