U ponedjeljak, 18. svibnja 2015. s početkom u 12 sati održana je javna akcija pod nazivom „Moj glas protiv nasilja!“ na pulskoj Portarati kod Zlatnih vrata. U sklopu javne akcije, učenice i učenici Strukovne škole u Puli, željele/i su upozoriti na stereotipe o ženama i na tretiranje žena u pjesmama lakih nota koje mladi danas često nekritički slušaju.

Provedena javna akcija rezultat je višemjesečnih radionica tijekom kojih su zainteresirane učenice/i istraživale/i na koji način tekstovi popularnih domaćih i regionalnih glazbenih hitova utječu na formiranje stavova mladih, odnosno kako su žene ondje stereotipno prikazane. Kao prikaz poražavajućih rezultata dobivenih nakon provedene analize, pomoću ovog javnog performansa u obliku kratkih dramskih crtica inspiriranih nađenim stihovima, željele/i su pobuditi reakciju okoline te potaknuti građane/ke da obrate pozornost na prikazane tekstove.

Radionice su provele Davorka Glavina Stanković, diplomirana psihologinja iz Strukovne škole Pula te Patrik Lazić, predsjednik Udruge Korak i dramski aktivist.

Sve aktivnosti osmišljene su u sklopu projekta “Moj glas protiv nasilja” koji se provodi na nacionalnoj razini već dvije godine, a provode ga Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Ženska soba – Centar za seksualna prava i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba.

Glavni cilj sveobuhvatnog projekta je podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama uključujući obiteljsko nasilje te o nužnosti nulte tolerancije na sve oblike rodno uvjetovanog nasilja. Projekt financira Europska unija u okviru programa “Podrška informacijskim i komunikacijskim aktivnostima usmjerenim na uklanjanje nasilja nad ženama” Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost (PROGRESS).

Također, projektu je prethodio edukativni dio pod nazivom ‘Nasilne veze su bezveze’ proveden u svim 3. i 4. razredima Strukovne škole, a vezan je uz nasilje u tinejdžerskim vezama.

Comments are closed.