Javna tribina “Europski parlament: 50/50 – hoće li ove godine biti drugačije?” na temu rodne ravnopravnosti u politici, a povodom izbora za Europski parlament održana je 17. travnja, 2014. godine u organizaciji Kulturno informativnog Centra (KIC) u Zagrebu. Tribina je održana u okviru ciklusa tribina „U ženskom društvu“.

Uvodno izlaganje održala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Pravobraniteljica je istaknula koliko je za demokratsko društvo važna uravnotežena participacija žena i muškaraca na mjestima gdje se donose važne političke i gospodarstvene odluke. Problemi u provedbi zakonskih odredbi pokazuju kakva je politička volja uspostave stvarne, a ne formalne ravnopravnosti spolova. Istaknula je kako se još uvijek raspravlja i/ili ne poštuju političke kvote u Hrvatskoj (40% podzastupljenog spola na kandidacijskim listama) koje propisuje Zakon o ravnopravnosti spolova.

S obzirom kako je u Hrvatskoj na upravljačkim strukturama svega je 9% žena predsjednica nadzornih i 11% predsjednica upravnih odbora, na nama je krenuti putem inicijative Viviane Reading i Europske komisije za uvođenje kvota kojima bi se povećala zastupljenost žena na 30-40% u upravama tvrtki koje su u većinskom vlasništvu države do 2020 godine. Istraživanja su pokazala da su neophodna 3-4 izborna ciklusa temeljena na kvotama kako bi se postigla vidna uravnoteženost spolova, nakon čega su ih neke države, poput, na primjer Danske, ukinule jer za njima više nije bilo potrebe.

U raspravi su također sudjelovale/i Andrea Feldman iz OraH-a, Krolina Leaković iz SDP-a, Margareta Mađerić iz HDZ-a i Jozo Radoš iz HNS-a.

Comments are closed.