U organizaciji Centra za žene žrtve rada ROSA i u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora danas, 21. listopada 2014. godine održana je međunarodna konferencija posvećena Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Konferencija je održana u zgradi Hrvatskog sabora u Zagrebu.

Pozdravne govore održali/e su Nansi Tireli, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova; Nela Pamuković, koordinatorica Centra za žene žrtve rata ROSA; Gvozden Flego, voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe; Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora; te Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Po završetku pozdravnih govora, Jose Mendes Bota, generalni izvjestitelj za borbu protiv nasilja nad ženama i politički koordinator Mreže parlamentaraca i parlamentarki pod nazivom “Žene slobodne od nasilja” govorio je o važnosti ratifikacije i implementacije Konvencije Vijeća Europe. O istoj temi su govorile i Dubravka Šimonović, članica UN CEDAW Odbora i bivša supredsjedavajuća CAHVIO Odbora Vijeća Europe te Neva Tölle, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb. Maja Munivrana Vajda, docentica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirala je studiju naziva “Analiza usklađenosti zakonodavstva RH s Konvencijom Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”.

U drugom dijelu konferencije, panel diskusija se usmjerila na iskustva u procesu ratifikacije i zagovaranja za ratifikaciju Konvencije u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Istaknute su potreba i važnost što skorije ratifikacije Konvencije Vijeća Europe od strane Republike Hrvatske.

Na konferenciji su sudjelovale brojne zastupnike/ce, predstavnike/ce nadležnih državnih institucija te organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom i promocijom prava žena žrtava nasilja.

Comments are closed.