Posljednjeg dana kampanje „16 dana aktivizma“, u srijedu 10. prosinca, 2014. na Dan ljudskih prava, udruga Domine, kao predstavnica Ženske mreže Hrvatske, organizirala je prezentaciju filma i raspravu na temu „Seksualna i reproduktivna prava žena u Hrvatskoj danas“. Navedeno događanje je održano u prostorijama udruge u Splitu, te ponovljeno 11. prosinca, 2014. u Omišu u suradnji s Forumom žena SDP Omiš.

Priopćenjima u medijima, pismom Ministru zdravlja i akcijom u Zagrebu 26.studenog, Ženska mreža Hrvatske kontinuirano upozorava javnost na sve učestalije drastično kršenje reproduktivnih prava žena, jer licencirane javne bolnice zbog priziva savjesti liječnika odbijaju obavljati pobačaje unatoč zakonski dozvoljenom vršenju pobačaja. Ovakvo kršenje ženskih ljudskih prava, osobito onih seksualnih i reproduktivnih, predstavlja jedan od najgorih strukturnih oblika nasilja, dok odgovorni okreću glavu od problema ili svojim sustavom ne osiguravaju poštivanje i zaštitu prava svojih građanki i građana.

Uz raspravu o seksualnim i reproduktivnim pravima žena u Hrvatskoj danas, ovom prilikom Domine su prezentirale najnovija istraživanja na temu pobačaja, zagrebačku akciju pred Saborom, te prikazale španjolski dokumentarni film „Ja odlučujem, vlak slobode“ o prosvjedima u Španjolskoj protiv zabrane pobačaja početkom ove godine.

U kratkom filmu možete pogledati kako je diljem svijeta pružena podrška Španjolskim aktivisticama, građanima i građankama kada je pravo na pobačaj bilo ugroženo.

Video.

Comments are closed.