Ženska soba organizira okrugli stol povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji će se održati 21. studenog 2012. u Hotelu International, Miramarska 24 s početkom u 12 sati.

Gošće sa uvodnim izlaganjima na okruglom stolu biti će:

dr. sc. Maja Mamula  koordinatorica Ženske sobe;

Anka Slonjšak, dipl.oec. – Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom;

Višnja Ljubičić, dipl.iur. – Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova;

Gordana Jurčević – predsjednica SOIH – Mreže žena s invaliditetom

 

Okrugli stol okupit će brojne sudionike/ce iz javnog i civilnog sektora,  relevantnih tijela i institucija te organizacija civilnog društva koje se bave nasiljem nad ženama kao i/ili zaštitom prava osoba s invaliditetom. Cilj je otvoriti diskusiju o specifičnim problemima i poteškoćama žena s invaliditetom vezano uz iskustva različitih oblika nasilja, diskriminaciji kojoj su sustavno izložene i problemima s kojima se suočavaju prilikom prijave nasilja.

 

Ovaj okrugli stol osigurava mogućnost za razmjenu informacija u području zaštite ženskih ljudskih prava s naglaskom na žene s invaliditetom koje su preživjele nasilje. U Hrvatskoj nema istraživanja koje ukazuje na rasprostranjenost različitih oblika nasilja nad ženama s invaliditetom, posljedice i glavne razloge koji pridonose odluci o prijavi nasilja, odnosno neprijavljivanju. S obzirom da se najčešće radi o ženama koje su višestruko diskriminirane, želi se potaknuti rasprava o mogućnostima koje bi doprinijele prepoznavanju problema, većoj prijavi nasilja, a prije svega boljoj i efikasnijoj pomoći, podršci, ali i zaštiti žena s invaliditetom.

Održavanje ovog okruglog stola financijski podržava Ministarstvo socijalne politike i mladih a provodi se u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

 

 

 

Comments are closed.