CESI i Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini organizirali su okrugli stol “Pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece”, koji se 14. lipnja, održao u Novinarskom domu.

Uz partnerstvo s Udrugom AKTIVA i uz podršku Platforme 112, CESI i Inicijativa liječnika/liječniica održanim okruglim stolom upozorili su javnost na aktualne i direktne prijetnje koje ugrožavaju pravo žena da slobodno, odgovorno i samostalno odlučuju o rađanju djece bez pritisaka i prisile.

O važnosti prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i posljedicama ograničavanja ovog prava, govorili su brojni stručnjaci i stručnjakinje. Okrugli stol je svojim uvodnim izlaganjem “Regresija ženskih reproduktivnih prava u RH: umjesto poštivanja, derogiranje i opstruiranje” otvorila dr.sc. Branka Galić, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Uslijedila su izlaganja liječnika u sklopu kojih je doc.dr.sc. Dubravko Lepušić govorio o prisilnoj trudnoći, doc. dr.sc. Gorjana Gjurić o pravosudnoj i medicinskoj prisili nad ženama u trudnoći i porodu, dok je dr.sc. Jasenka Grujić govorila o tome kako unaprijediti spolno i reproduktivno zdravlje i prava žena. Daniela Drandić, predstavnica Udruge RODA, tematizirala je nasilje i kršenje prava rodilja u hrvatskim rodilištima. Karolina Wieckiewicz, pravnica i aktivistkinja za seksualna i reproduktivna prava iz Poljske podijelila je s okupljenima potresna iskustva i autentične priče žena iz Poljske, države u kojoj je pobačaj zabranjen.

Okrugli stol “Pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece” okupio je brojne liječnike, prvenstveno ginekologe/kinje, predstavnike/ce saborskih odbora, predstavnik/ce Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba i Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba, i brojne aktiviste i aktivistice civilnih inicijativa. Okrugli stol je moderirala novinarka Helena Puljiz, a u programu su sudjelovale glumica Natalija Đorđević i pjesnikinja Sandra Anina Klarić.

Comments are closed.