U organizaciji Doma za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja “Duga-Zagreb” 6. svibnja, 2014. godine održan je okrugli stol na kojem su predstavljeni dosadašnji rezultati provedbe projekta “Sigurno do posla s ‘Dugom'”. Okrugli stol je održan u prostorijama Tribine Grada Zagreba.

Cilj projekta je osnaživanje žrtava obiteljskog nasilja u njihovom pristupu tržištu rada. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, dok su partneri na projektu Grad Zagreb, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zagreb, i Institut za razvoj tržišta rada.

Nakon uvodnog izlaganja Željke Barić, ravnateljice Doma “Duga-Zagreb”, projekt su predstavili/e Anotnio Matković iz Instituta za razvoj tržišta rada, Zorana Staničić iz Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom teMarija Halić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Govornici/e su istaknuli važnost provođenog projekta obzirom da će se u okviru njega educirati stručnjaci i stručnjakinje koji/e rade s žrtvama u traženju zaposlenja, pri čemu će se razviti suradnja između institucija koje pružaju pomoć žrtvama. Korisnice projekta su žrtve smještene u Domu “Duga-Zagreb” te u još nekoliko skloništa diljem Hrvatske. Namjera je educirati, osnažiti i osposobiti žene žrtve obiteljskog nasilja za traženje zaposlenja te pružiti im podršku pri zapošljavanju.

Po završetku predstavljanja projekta, svoja dosadašnja slična iskustva u radu s ženama žrtvama nasilja s okupljenima su podijelile i članica iz udruge Ženska pomoć sada iz Zagreba, Ženska grupa Korak iz Karlovca, Štefica Karačić, dipl. socijalna radnica, savjetnica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te mnogi/e drugi/e.

Zaključno je istaknuto da prema podacima HZZ-a, tijekom 2013. godine su navedenim mjerama bile obuhvaćene 73 žene žrtve obiteljskog nasilja u 13 županija i Gradu Zagrebu, dok ih je u 2012. godini bilo uključeno 49, a u 2011. godini svega 19. Iz navedenog je vidljiv određen pozitivan pomak u zapošljavanju žena žrtava obiteljskog nasilja, a čijem boljem društvenom položaju će svakako doprinijeti i provedba projekta “Sigurno do posla s ‘Dugom'”.

Comments are closed.