Dana 03.12.2018. godine se od 15 do 18 sati u Kinu Europa održava okrugli stol  u organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA iz Zagreba i Ženske udruge „IZVOR“ iz Tenje u partnerstvu s Veleposlanstvom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj na temu: „Prostitucija i trgovanje ženama: modeli zakonske regulative prostitucije i njihov utjecaj na društvo?“.

Cilj ovog događaja je naglasiti stvarnost položaja žena u prostituciji, isticanjem odnosa između prostitucije i trgovanja ženama, ali i posljedica na fizičko i psihičko zdravlje žena u prostituciji. U tu će svrhu nakon rasprave biti prikazan dokumentarni film Christiana P. Strackea “Bordel Deutchland”.

Veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Corinne Meunier i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisutnima će se obratiti uvodnim govorom. Laurence Rossignol, francuska zastupnica u Parlamentu i bivša Ministrica za obitelj, djecu i ženska prava, predstavit će glavne korake koji su doveli Francusku do usvajanja abolicionističkih zakona kao i zakonodavne popratne mjere za poticanje izlaska žena iz prostitucije. Isabelle Collot, predsjednica francuske nevladine organizacije “Movement du Nid” će govoriti o učincima provedbe mjera Zakona, kao što su programi podrške izlaska iz prostitucije. Dr. Ingeborg Krauss, njemačka psihologinja, predstavit će aktualnu situaciju u Njemačkoj, 17 godina nakon provedbe zakona kojim je liberalizirana prostitucija, kao i posljedice na fizičko i psihološko zdravlje žena u prostituciji. Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – ROSA i Nikolina Zec iz Ženske udruge Izvor predstavit će situaciju u Hrvatskoj te glavne izazove s kojima se suočavamo u kontekstu sadašnjih zakonskih rješanja.

Bordel Deutchland – posao s prostitucijom čija se zarada broji u milijardama eura: u ovom dokumentarnom filmu, koji je bio nominiran za „Prix Europa“ 2018, autor istražuje zašto je Njemačka postala međunarodno središte za žene i djevojčice kojima se trguje u svrhu iskorištavanja u prostituciji. Film daje jasan uvid u povezanost svodništva, prostitucije i trgovanja ženama. Njemačka bilježi veliki porast broja žena u prostituciji – procjene se kreću od 400.000 do više od milijun žena u prostituciji koje su trenutno u Njemačkoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, oko 1,2 milijuna muškaraca svakodnevno kupuje seks.

Hrvatska će uskoro biti u procesu izmjene zakona koji uređuje prostituciju. U tom kontekstu, ovaj okrugli stol ima za cilj poticanje javne rasprave oko važnih pitanja koja proizlaze iz prostitucije.

Comments are closed.