Centar za dramsku umjetnost poziva sve zainteresirane na okrugli stol u sklopu serije Razgovori radnika u kulturi koji će se održati 14. prosinca u Književnom klubu Booksa.

Ovaj će se okrugli stol posvetiti razgovoru o uzorcima socijabilnosti na društvenim mrežama, kao i online konstrukcijom sebstva u kontekstu aktivističkih praksi odnosno pitanjem što se događa našem samorazumijevanju kada je posredovano organizacijom socijalnih odnosa umreženih javnosti. Socijalne mreže, blogovi i online mediji proizvode kompleksne društvene dinamike, kao i određenu dramsku satisfakciju sudjelovanja u participativnim narativima, ali i ozbiljan zamor materijala i osjećaj uzaludnosti komunikacije kao rezultat lakoće komunikacije.

Komunikacija umreženih javnosti djeluje po sistemu eha: repetitivnog umnažanja, ali unutar zatvorenih sistema: slijedi se, čita i dijeli sadržaj koji već odgovara onome u što korisnik vjeruje i što podržava. Pokušat će se definirati trenutke, strategije i metode djelovanja u kojima ‘komora odjeka’, ustaljeni režimi percepcije u određenom kontekstu, uspijevaju biti uzdrmani ili poljuljani te o afektivnom radu, energetskom ulogu koji ih prati.

U tom će se kontekstu razgovarati o konkretnim aktivističkim online kolektivima (Žene sa interneta i Novosadsko ubrojčavanje) te razlikama u njihovim dinamikama i njihovoj online performativnosti. Pitanje je, također, ima li performativnost online ikakvog udjela u političkom djelovanju, odnosno proizvodi li kakve druge učinke osim perpetuiranja antagonizacije? Tome će prethoditi i općenitiji uvod u online sustave političke participacije, te pokušaje redefiniranja demokracije kroz nove moduse povezivanja institucija i građana u digitalnom dobu.

Na okruglom stolu će sudjelovati:

– Jadranka Ćuzulan: Diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju, magistrica rodnih studija. Bavi se feminističkom analizom žanrovske književnosti, autorica je na nekoliko LGBT publikacija, piše za online portale i bavi se društvenim aktivizmom.

– Tanja Oblak Črnič: Predaje na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani, na katedri za medijske i komunikacijske studije.

– Tatjana Tucić: Kazališna pedagoginja, aktivistica civilnog društva, blogerica.

– Sajber Van Der Last (cyberwunderlust): Netizenka, nezavisna blogerica, net-art umjetnica i samostalna cyber-feministička aktivistica.

Comments are closed.