U znak sjećanja na 22.09.1999. i povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predstavnice Ženske udruge Izvor posjetile su žene žrtve nasilja smještene u Sigurnoj kući u Vukovaru, kako bi upoznale štićenice Sigurne kuće s radom njihove udruge. Posebno im je predstavljen njihov trogodišnji program „Podržimo socijalno uključivanje osoba izloženih obiteljskom nasilju“, kojim su omogućene raznovrsne usluge podrške namijenjene osobama izloženim nasilju u obitelji i diskriminaciji općenito, a s ciljem njihovog osnaživanja.

Udruga Izvor od svog osnutka radi na prevenciji nasilja nad ženama, svih oblika zlostavljanja i diskriminacije, pruža pravnu, psihosocijalnu i drugu vrstu podrške žrtvama obiteljskog i partnerskog nasilja te se zalaže za pozitivne promjene u politici i društvu općenito.

U svom osvrtu na trenutno stanje po pitanju problematike nasilja u Republici Hrvatskoj, članice Udruge Izvor navode kako su statistički podaci o nasilju nad ženama su i dalje alarmantni i u 2015. godini. „U samo prvih šest mjeseci ove godine ubijeno je 5 žena od strane bliske osobe, a 4 su pokušaja ubojstva žene od strane bliske osobe. Ukupno 4789 žena žrtve su nasilja u obitelji za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja 2015. Počinitelji nasilja u obitelji su većinom muškarci, 78%. Potrebno je da razina društvenog prijekora i zaštite žrtava obiteljskog nasilja bude na višoj razini.“ – navode na svojoj web stranici.

Comments are closed.