Danas, na Međunarodni dan ljudskih prava 10.12. završava kampanja “16 dana aktivizma protiv nasija nad ženama”, koja počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama 25.11. Udruga HERA, svojim je aktivnostima u tom periodu, obilježila trajanje kampanje.

Između ostalog, odlučile su se osvrnuti na jednu vrlo aktualnu temu – ženino pravo na izbor – legalan i dostupan pobačaj.

Iz Udruge HERA se zahvaljuju američkoj režiserki, Diani Whitten, koja im je velikodušno i bez ikakve naknade ustupila prava na projekciju njenog dokumentarnog filma “Vessel”. Ona sama kaže da je snimajući film, stekla potpuno novu perspektivu o potrebama dostupnosti sigurnog pobačaja za sve žene.

“Vessel” je dokumentarni film koji prati rad dr. Rebecce Gomperts, koja je svoj život posvetila borbi za reproduktivna prava. Osnivačica je organizacije Women on Waves, čiji je cilj omogućiti pravo na siguran pobačaj žena u zemljama u kojima pobačaj nije dozvoljen. Inspiracija za Women on Waves, bile su životne priče žena koje je dr. Gomperts susretala tijekom svog boravka na Rainbow Warrior II, brodu Greenpeacea. To su bile žene koje su patile, fizički i psihički zbog neželjenih trudnoća, a kojima siguran i legalan pobačaj nije bio dostupan.

Organizacija Women on Waves osnovana je 2000. god. s ciljem sprećavanja neželjenih trudnoća i izvršavanja pobačaja u nesigurnim uvjetima, pružajući zdravstvene usluge, uključujući rane medikamentozne pobačaje na nizozemskom brodu u internacionalnim vodama kod zemalja gdje je pobačaj ilegalan.

Od ukupnog broja pobačaja godišnje, otprilike pola je ilegalnih. To je pokazatelj da zakon ne može kontrolirati hoće li se pobačaj dogoditi ili ne. Može samo utjecati na to hoće li se dogoditi u sigurnim uvjetima ili ne. Svakih 10 minuta negdje u svijetu jedna žena umre zbog komplikacija ilegalnog, odnosno nesigurnog pobačaja. Surađujući s lokalnim organizacijama, Women on Waves nastoji privući pažnju javnosti i osvijestiti o posljedicama neželjenih trudnoća i ilegalnih pobačaja.

Također podupiru i pomažu lokalne organizacije u nastojanjima da promijene zakone u svojim zemljama. Kontroverzne kampanje u Irskoj, Poljskoj, Portugalu, Španjolskoj i Maroku privukle su pažnju medija. U nekom državama zakoni su nakon toga promijenjeni.

Projekcija filma je održana u četvrtak, 08.12. u 18sati u prostoru Kluba Kulture Križevci.

Organizatorice ističu da su se nadale većem odazivu i interesu, ali sukladno njihovim očekivanjima, događaj je prošao s manjim brojem okupljenih, uglavnom, posjetiteljica.  To je dodatno naglasilo samu temu filma, a i dalo im je mogućnost da nakon odgledanog filma, u neformalnom i slobodnom razgovoru, prokomentiraju sami film, ali i problematiku generalno. Jedna od posjetiteljica, koja je godinama živjela u državi gdje je pobačaj zabranjen i strogo kažnjiv, približila je prisutnima patnje žena koje neželjeno zatrudne. Bila je vrlo sretna okolnost u publici imati nekoga poput nje.

Potaknute ovom večeri i razgovorom, izrodile su se ideje o nekim daljnim aktivnostima Udruge HERA, i nekim novim suradnjama.

Organizatorice navode kako se vesele njihovim budućim druženjima na kojima bi se dotaknule i proradile razne teme iz područja ženskog aktivizma, zaštite i pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja, te zaštiti ljudskih prava.

Comments are closed.